Inte det nyaste spelet på marknaden, faktiskt så kom det ut 2007 i Europa, men vi vill ändå berätta för er som glömt eller som missade spelet att det är ett fantastiskt spel som alla borde prova. 

0325Okami är ett japanskt ord som betyder stor gud eller stor ande. Och om man använder ett annat kanjitecken betyder det varg. Det kom ut på Playstation 2 och Wii och 2012 gjordes en remake till Playstation 3 med HD-kvalité.

Det publicerades av Capcom, ett stort dataspelsföreta som startades i Japan 1979 har riktigt stora titlar i sitt arsenal: Street Fighter, Mega Man, Resident Evil och Devil May Cry är bara toppen av isberget. Så när Okami lanserades kändes det ganska säkert att det skulle bli ett roligt spel.

Handlingen är starkt influerad av japansk mytologi. I spelets början får vi veta att solgudinnan Okami Amaterasu och samurajen Nagi fängslade för 100 år sedan en demon i havsgrotta. Nu har demonen Orochi släpps fri och hela Japan är i fara.

Amaterasu har själv varit förseglad i en staty i 100 år och har förlorat sina krafter under den tiden. Hon måste hitta sina förlorade penseltekniker för att kunna få tillbaka sina krafter. Gudinnan har formen av en vit varg och får därför hjälp av Issun, en konstnär som är sugen på att lära sig hur man ritar gudarnas krafter.

Amaterasu är namnet på Shintoreligionens viktigaste gud. Hon föddes ur Izanagis vänstra öga. Izanagi var en av gudarna som födde andra gudar och skapade de japanska öarna. Amaterasu dyrkas fortfarande i moderna Japan.

Det härliga med Okami är att karaktärerna och naturen är animerade i samma stil och gamla japanska tavlor. Det skapar en helt ny värld. Själva spelupplägget påminner om äventyrsklassiker som Zelda-serien. Du springer runt och antar utmaningar och klarar uppdrag för att lära dig nya tekniker och få bättre utrustning. Spelet fungerar faktiskt bäst på Wii och i nya versionen till Playstation 3 då man pekar och svänger med handkontrollen för att rita penselteknikerna.