Figurspel är en typ av spel som verkligen sätter igång både kreativiteten och fantasin. Det är ett slags bordsspel. Men istället för att spela på ett fast spelbräde, så använder spelarna vanligtvis ett bord eller liknande där de själva har byggt ihop en spelmiljö.

De pjäserna som spelarna använder är tillverkade i plast eller metall. Det är inte helt ovanligt att spelarna själva har skapat sina pjäser genom att göra figurer i tenn. Det går också att hitta figurer att bygga ihop hos exempelvis www.hobbyland.se.

Sätt egna regler

Det finns egentligen inga förutbestämda regler, utan de bestämmer spelarna tillsammans. Men det är viktigt att komma överens om reglerna innan ni sätter igång. Dock finns det också figurspel som många redan har spelat och tillsammans kommit fram till regler för. Det kan vara bra att börja med ett sådant spel om du inte tidigare har testat på den här speltypen.

Viktigaste att ha kul

Vi brukar säga att det viktigaste med ett figurspel är att ni har kul. Ett figurspel behöver ha en bra balans mellan realism och fantasi. Uppdragen i spelen ska vara genomförbara, men att kunna fantisera ihop en värld är också viktigt för spelet.